Poliüretan Ve İntegral Kalıplar
Firmamızın uzun yıllardır poliüretan kalıpları sektöründe hizmet vermektedir. Bünyemizde bulunan alüminyum dökümhane ve kalıphanemizin avantajı ile rekabetçi ve sektörünün gerektirdiği kalitede kalıplar üretiyoruz. İşletmemiz tasarım, dökümhane, talaşlı imalat, tesviye ve montaj bölümlerinden oluşmaktadır.
Çalışmalarımız
Otomotiv Sektörü
Automotive Industry
Yapı Sektörü
Construc Industry
Diğer Sektörler
Other Sectors
Poliüretan Nedir?
Günlük hayatın içinde; baktığımız her yerde görebiliriz. Bu yazıyı okuduğunuzda belki de çevrenizde ne kadar çok poliüretan bazlı ürün olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Şu an giydiğiniz ayakkabıda, terlikte, oturduğunuz koltuk minderinde, üzerine yürüdüğünüz halının altındaki köpük, giysinizin lifleri, yalıtım duvarlarınız ve çatınız, buzdolabınız, su ısıtıcısı, otomobil koltuğunuz ve direksiyonunuz, mobilya kaplama ve parçaları, uyuduğumuz yataklar ve bir kitabı ve etiketi bir arada tutan yapıştırıcılar… liste bu şekilde uzayıp devam ediyor.
Poliol ve MDI (izosiyanatlar) arasında belirtilen oran ve koşullarda reaksiyon sonucu oluşan polimer türevlerine Poliüretan denir. Karabamat bağları–N-(C=O)-O— ile oluşan bir yapıya sahiptiler ve egzotermik bir reaksiyon sonucu oluşurlar. Esnek ve esnek olmayan (rijit) köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik fiberler, contalar, halıların alt bağlayıcıları ve sert plastik yapımında kullanılırlar.
Esnek poliüretan köpükler, poliüretan süngerler olarak da bilinirler ve yataklarda, mobilyalarda konfor malzemesi olarak vazgeçilmezdirler. Esnemeyen köpükler ise daha çok ısı ve ses izolasyonunda kullanılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir.
Genellikle;
- Polioller
- İzosiyanatlar
- Katalizörler
- Silikonlar
- Özel yardımcı katkı maddeleri gibi birçok kimyasalın karışımı veya reaksiyonu sonucu oluşan sistemlerdir.
Poliüreatnın Tarihçesi 1900’lerin başında, günümüzde bildiğimiz sentetik polimerler hakkında çok azı bilgi vardı. Sonraki yıllarda polimer bilimi polivinil klorür (PVC, 1913), polietilen (1933), poliviniliden klorür (Saran, 1933), poliamidler (naylon, 1934) ve politetraflüo-roetilen’in (Teflon, 1938) icatları ile patlayıcı bir büyüme yaşadı. Buna ek olarak, 1930’larda polimer ailesi olarak bilinen poliüretanlar icat edilmiştir. Elbette bu dönemde geliştirilen poliüretanlar ve tüm polimerler modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Teknik bir kimyasal olan bu ürün sürekli ar-ge ve teknolojik gelişme açık olduğu için; ilerleyen dönemlerde günlük hayatımızda da kullanımının artacağından da emin olunmaktadır.